A B C D E F G H I J K L M N O PQ R S T U V W XY Z

 

Daedong

DaedongDK90-2002
Daedong DK90

Eteläkorealainen Daedong perustettiin vuonna 1947 metalliteollisuuden osavalmistajaksi. Pian mukaan tuli myös maatalouskoneiden valmistus. Vuonna 1962 tuotantoon tulivat 2-pyöräiset puutarhatraktorit. Vuonna 1968 Daedong aloitti Fordin traktorien Koreassa. Seuraava yhteistyökumppani oli Kubota. USA:ssa myynti alkoi vuonna 1993 merkillä Kioti, joka myöhemmin tuotiin myös Eurooppaan. Kotimarkkinoilla ja muutamilla vientimarkkinoilla merkki on kuitenkin edelleen Daedong. www.daedong.co.kr

 

Danhorse

Tanskalainen konevalmistaja P. Jørgensen valmisti vuosina 1954–1957 yhteensä 216 Danhorse-traktoria. Moottori oli bensakäyttöinen 19-hevosvoimainen Ford Prefect OTA ja vaihteita oli 5+1. Vakiona oli mm. tasauspyörästön lukko ja hydraulinen nostolaite.

David Brown

DBCropmaster
David Brown Cropmaster

Englantilainen David Brown alkoi vuonna 1860 valmistaa puisia hammaspyöriä kutomakoneisiin. 1900-luvun alussa yritys nousi brittiläisen kansainyhteisön suurimmaksi hammaspyöränvalmistajaksi. 1930-luvulla perustajan pojanpoika David Brown ja Harry Ferguson löysivät toisensa ja Fergusonin suunnittelema kolmipistenostolaitteella varustettu Ferguson-Brown Type A esiteltiin vuonna 1936.

 

Yhteistyö kariutui nopeasti ja DB kehitti oman hydraulisella nostolaitteella varustetun traktorinsa VAK1 vuonna 1939. Sen parannettua mallia, 35-hevosvoimaista Cropmasteria myytiin lähes 60 000 kappaletta. Cropmaster oli eräs ensimmäisistä brittiläisistä traktoreista, jonka sai dieselmoottorilla. David Brown kiinnitti enemmän huomiota traktoriensa ulkonäköön kuin tässä vaiheessa yleensä oli tapana. Se oli myös innovatiivinen valmistaja, jonka keksintöjä ovat mm. nostovarren kaltevuudensäätö vanttiruuvilla ja raidevälin säädön mahdollistamat kuperat levypyörät. Vuonna 1955 esiteltiin työkoneenkantaja 2D, jossa alle sijoitettujen työkoneiden nosto tapahtui pneumaattisesti.

 

DB:n menestyksekkäintä aikaa oli 1960-luku. Suosituin malli oli 55-hevosvoimainen 990. Vuonna 1972 esitellyssä 1212:ssa oli 4-portainen Hydra Shift -pikavaihde, joka oli uutta Euroopassa. David Brownin rahat loppuivat 1970-luvun alun Amerikan valloitukseen, ja yritys siirtyi Casen omistajan Tennecon omistukseen. Tuotemerkki David Brown vaihtui Caseksi vuonna 1983.

David Brown

D. Brown

D-BrownFT95
D. Brown FT 95

D. Brown oli lyhytaikaiseksi jäänyt yritys myydä YTO:n kiinalaistraktoreja Saksassa maalattuna valkoiseen, David Brownia matkivaan ulkoasuun.

 

DECA

DECA valmisti Argentiinassa lisenssillä Deutz-traktoreja.

 

Deering

Alkujaan itsenäinen traktorivalmistaja sulautui International Harvesteriin ja Deeringistä tuli IH:n halvempien traktorien mallinimi monikäyttöisempien Farmallien alapuolelle.

 

Del Monte

Vuosina 1946-58 valmistettu Italialainen traktori, jossa moottorina oli aluksi Willys Jeepin 2,2-litrainen bensakone. Myöhemmin esiteltiin nelivetoinen, nelipyöräohjattu D3-malli.

 

Demisa-Deutz

Brasiliassa Deutz-Minas S.A. valmisti 1960- ja 70-luvulla Deutziin perustuvia 40–110-hevosvoimaisia traktoreja.

 

Demmler

Vuonna 1898 perustettu saksalainen perävaunu- ja koritehdas Johann Demmler valmisti vuosina 1948–51 noin 40 kappaletta 14–22-hevosvoimaisilla moottoreilla varustettuja traktoreita.

 

De Nardi DN 4500

De Nardi

De Nardi oli pieni italialaisvalmistaja, joka valmisti 38…55-hevosvoimaisia traktoreja 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Moottorina käytettiin enimmäkseen Lombardinia.

De Pietri

DePietriTR80
De Pietri TR 80

1920-luvulla korjauspajana perustettu italialainen De Pietri on nurmikonevalmistaja, joka on myös muuntanut Fiatin/New Hollandin 80–100 hv traktoreita kahteen suuntaan ajettaviksi. Punaista väriä lukuun ottamatta ulkonäkö on 2000-luvun malleissa alkuperäistä vastaava. http://www.dpdepietri.it/

 

Dérot-Tecnoma

Ranskalainen Dérot Père et Fils esitteli vuonna 1952 viininviljelyyn suunnitellun portaalitraktorin. Samaan tapaan kuin toisen ranskalaisvalmistajan Bobardin mallit, traktori oli suunniteltu ajettavaksi viinipensasrivin yläpuolella. Maavaraa oli lähes metri. Molemmille kyljille voitiin asentaa Tecnoman ruiskun säiliöt. Moottorivalikoimasta löytyivät vuosien varrella Panhardin ja Renaultin bensamoottoreita sekä Lombardinin ja MWM:n dieseleitä. Bobard osti kilpailijansa pois vuonna 1998.

 

Deuliewag

Berliinissä vuonna 1929 perustettu Deuliewag perustettiin Borsig-yhtiön tytäryhtiöksi tarkoituksena kuorma-autojen valmistaminen. Suunnitelmat muuttuivat ja Deuliewag alkoi vuonna 1937 valmistaa traktoreita, joissa enimmäkseen käytettiin Güldner-dieseleitä. Sodan jälkeen yritys muutti Lyypekkiin ja myöhemmin Hampuriin ja moottoriksi vaihtui MWM. Vuonna 1949 esiteltiin 25-hevosvoimainen nelivetotraktori, jossa kaikki pyörät olivat yhtä suuria. Deuliewagin traktorituotanto loppui vuonna 1952 saavuttamatta mainittavaa myyntimenestystä arvostetusta merkistä huolimatta.

DeuliewagD30
Deuliewag D 30

Deutz

DeutzD4505-1966
Deutz D4505

Deutzin perustaja Nikolaus Otto aloitti ottomoottorien sarjatuotannon vuonna 1876. Maatalouskonetuotanto alkoi 1900-luvun alussa. Ensimmäiseen maailmansotaan Deutz valmisti 100-hevosvoimaisia tykinvetotraktoreita. Ensimmäinen varsinainen maataloustraktori oli vuonna 1926 esitelty MTH 222. Lähes kaikki Deutzin valmistamat traktorit ovat olleet ilmajäähdytteisiä dieseltraktoreita.

 

Deutzia toi Suomeen aluksi Labor, myöhemmin Suomen Koneliike ja Aug. Lipsanen. 1950-luvun alussa tuontimalleja olivat 15-hevosvoimainen F1L514 ja 30-hevosvoimainen F2L514. Nostolaite oli lisävaruste. Deutz hyödynsi jo tässä vaiheessa tekniikkaa, jossa pienestä komponenttimäärästä valmistettiin laaja mallisto moottoreita ja traktoreita. Vuonna 1957 esiteltiin D-mallisto, jossa oli uuden sukupolven moottorit. Tähän mallistoon esiteltiin myöhemmin painonsiirtojärjestelmä ja neliveto. 1960-luvun alussa Deutzien tuotanto alkoi myös Brasiliassa. Vuonna 1967 esiteltiin kulmikkaasti muotoiltu 06-sarja, jossa oli suorasuihkutusdieselit ja osassa mallistoa synkronoitu vaihteisto.

 

Vuonna 1968 Deutz yhdistyi Fahrin kanssa ja vuonna 1981 tuotemerkiksi vaihtui Deutz-Fahr. Vuonna 1972 Deutz toi markkinoille järjestelmätraktori Intracin, jossa ohjaamo oli sijoitettu eteen. Vuonna 1978 esiteltiin teknisesti kehittynyt DX-mallisto, jonka tehokkain malli oli aluksi 150-hevosvoimainen. Vuoteen 1992 mennessä oli valmistunut miljoona traktoria, mutta tahti alkoi hidastua. Same osti Deutz-Fahrin traktorituotannon vuonna 1995. Samaan aikaan tuotanto siirtyi entiselle Köla-tehtaalle Lauingeniin ja täysin uusi Agrotron-sarja esiteltiin. Modernisti muotoillussa Agrotronissa oli uudet vesijäähdytteiset Deutz-moottorit. Pian mallistoon alkoi tulla malleja, jotka olivat Italiassa valmistettuja ja poikkesivat vain vähän vastaavista Same- ja Lamborghini-malleista. Vuonna 2001 esiteltiin ZF:n portaattomalla vaihteistolla varustetut Agrotron TTV:t.

 

Deutz-Allis

Deutz-Allis7120-1988
Deutz-Allis 7120

Vuonna 1985 osti Deutz-Fahr amerikkalaisen Allis-Chalmersin traktori- ja puimurituotannon. Pääosa tuotannosta USA:ssa lopetettiin. Jäljelle jäivät isot mallit, joissa oli Whiten perä ja Deutzin moottori. Näiden alapuolelle tuotiin Saksasta pienempiä malleja oranssiksi maalattuna. Deutz-Alliksien myynti Amerikassa ei sujunut odotetulla tavalla ja tappiot nousivat miljardiluokkaan. Deutz myi yrityksen sen amerikkalaisjohtajille, jotka perustivat Deutz-Allisin raunioille Agcon.

 

Deutz-Fahr

Vuonna 1981 Deutzin traktoreiden tuotemerkkiin lisättiin Fahr. Vuonna 1995 esitelty Agrotron-mallisto merkitsi merkittävää suunnanmuutosta merkin kehityksessä sekä tuotannon siirtoa Kölnistä Lauingeniin. Agrotronin muotoilu oli futuristinen ja moottorit vesijäähdytteisiä. Vuonna 2001 esiteltiin Agrotron TTV, jossa oli portaaton ajovoimansiirto. Samen ostettua Deutz-Fahrin ovat konsernin merkkien mallistot yhdistyneet niin, että lähes samat traktorit ovat myynnissä 3-4 merkillä. Myös Deutz-Fahrien tuotanto suuria Agrotroneja lukuun ottamatta siirtyi Samen tehtaille. http://www.deutz-fahr.com/

Deutz-Fahr

Deutz-FahrAgrotron90Mk3
Deutz-Fahr Agrotron 90 Mk3

Dewan

Pakistanilainen Dewan Automotive Engineering Limited perustettiin vuonna 2006, ja se alkoi tuoda maahan kiinalaisten Shanghin ja Fotonin traktoreita. Vuonna 2008 se alkoi valmistaa lisenssillä turkkilaisen Tümosanin traktoreita.

 

Dexheimer

Dexheimer460SiIntegral
Dexheimer 460 Si Integral

Saksalainen Georg Dexheimer perusti vuonna 1885 maatalouskaupan, joka myöhemmin alkoi valmistaa välineistöä viininviljelyyn. Yritys edusti Fahr- ja International-traktoreita. Vuonna 1965 se esitteli viininviljelyyn suunnitellun kapean AL 222 -traktorin, jossa oli 22-hevosvoimainen Weidmann-moottori. Myös Bungartz alkoi valmistaa Dexheimerin traktoria. Vuonna 1979 Dexheimer esitteli hydrostaattisella voimansiirrolla varustetun 80-hevosvoimaisen AL 480 -traktorin, joka oli ainoastaan 108 cm leveä. 2000-luvulle asti Dexheimereissa käytettiin MWM-moottoreita. Vuonna 2007 esitellyissä viidennen sukupolven malleissa on 4,5-litrainen Iveco-moottori. Tuotanto päättyi 2014.

 

Dezzi

Eteläafrikkalainen Desmond Transport perusti vuonna 1973 tytäryhtiön Desmond Equipmentin valmistamaan maansiirtokoneita. Vuonna 1995 tuotevalikoimaan lisättiin runko-ohjattavat traktorit, jotka oli tarkoitettu pääasiassa vetokoneeksi kuljetuksiin. Tekniikassa oli paljon yhteistä yrityksen dumppereiden kanssa ja traktorit pyrittiin rakentamaan helpon huollettavuuden takia mahdollisimman pitkästi yleisesti saatavilla olevista vakiokomponenteista. Moottorina Dezzi käytti Cumminsia ja myöhemmin Caterpillaria. Dezzin päämarkkinat ovat Afrikan sokeriruo’on kuljetuksissa, mutta yrityksen pienimpiä vetotraktoreita näkee myös Euroopan lentokentillä. http://www.dezzi.co.za/

 

Dhotel

Ranskalainen maatalouskonevalmistaja Dhotel-Montarlot esitteli vuonna 1954–57 Dhotel DZ-traktorin, jossa se hyödynsi leikkuupuimurin voimansiirtoa. Moottorina oli 60-hevosvoimainen Berliet-diesel. Vuonna 1957 Dhotel myi valmistusoikeuden Labourierille, jonka mallistossa Dhotelin kehittämä malli tunnettiin nimellä LDE.

 

Di Er Bao Ye

Di Er Bao Ye (”Bao Wild Deere”) on kiinalaisen Haotianin mallisto, joka on muotoiltu ja väritetty tarkoituksellisesti John Deeren kaltaiseksi.

 

Dieselross

Fendtin tuotemerkki vuosina 1930–1959.

 

DNA

DNA oli ranskalainen järeä telatraktori, jota valmistettiin vuosina 1945–49. Sen 12,7-litrainen dieselmoottori oli valmistettu MAN:n lisenssillä.

 

Doe

DoeTripleD-1962
Doe Triple D

Englantilainen Ernest Doe aloitti traktorikaupan 1930-luvulla. Asiakkaat halusivat tehokkaampia traktoreita kuin Fordsonilla oli tarjota ja vuonna 1958 eräs asiakas pyysi yhdistämään kaksi Majoria tandemtraktoriksi. Näin syntyi 100-hevosvoimainen nelivetotraktori. Vuonna 1965 vastaava toteutus tehtiin Ford 5000:sta. Tuotanto päättyi vuonna 1970, mutta seuraavana vuonna tehtiin vielä muutama Doe 5100, joka oli tavallinen 2-vetoinen Ford 5000 varustettuna 100-hevosvoimaisella kuutoskoneella. Doe-traktoreita valmistui yhteensä noin 500 kappaletta.

 

DOFI

Espanjalainen Aplicaciones Mécanicas Agrícolas valmisti 1960- ja 70-luvuilla pieniä nelivetotraktoreja puutarhaviljelyyn.

 

Dollé

Ranskalainen Dollé-maatalouskoneita valmistanut Titan-Sotec esitteli vuonna 1949 Dolle Farmaxin, joka oli varhainen työkoneenkantaja. Ohjaamon etupuolelle voitiin kiinnittää esim. lava. Moottori oli 10–25 -hevosvoimainen diesel.

 

Dongfanghong

China First Tractor perustettiin vuonna 1955 Henanin maakuntaan. Se valmisti aluksi T54-telatraktoria neuvostoliittolaisella lisenssillä. Vuonna 1965 tuotantoon tuli Dongfanghong, ensimmäinen kiinalainen pyörätraktori, joka perustui T-28 Vladimireziin (”Valto”). China First Tractor -tehtaasta tuli myöhemmin YTO ja yhteistyökumppaniksi Fiat.

 

Dong Feng

Dongfeng704
Dong Feng 704

Kiinalainen Dong Feng on perustettu vuonna 1952 ja se on yksityistetty vuonna 2003. Sen lukumääräisesti merkittävin tuote on puutarhajyrsimet. 15…125 hv traktoreja valmistuu noin 30 000 kappaletta vuodessa. Suuri osa niistä myydään eri maissa myyjien omilla merkeillä, joita on listattu ainakin 40 kappaletta. http://www.df-tractor.com

 

Dongqi

Vuonna 1999 perustettu kiinalainen Dongqi (myöhemmin Shandong Enfly Agricultural Group) valmistaa 28…260 hv traktoreja noin 20 000 kappaletta vuodessa. Donqgin ohella merkkinä on Enfly.

 

Doppstadt

DDR:n traktoriteollisuuden viimeiset jäänteet olivat LTS-yrityksen hallussa. Sen tuotteita olivat itse kehitetty pikku-trac Systra sekä vuonna 1997 tehdyllä sopimuksella MB Tracin historiaa jatkanut LT Trac. Vuonna 1999 LTS:n osti Doppstadt, joka valmisti mm. erilaisia jätemateriaalien murskaus- ja seulontakoneita. Systrasta esiteltiin uudet, akseliväliltään pidennetyt versiot ja Trac muotoiltiin uudelleen. Doppstadt Tracista tuli myyntiin 92–204-hevosvoimaisilla MB-moottoreilla varustetut versiot. Trac alkoi kuitenkin olla tuotteena vanhentunut eikä Doppstadtin laatukaan vakuuttanut ostajia. Rahat loppuivat yritykseltä vuonna 2003.

DoppstadtTrac200
Doppstadt Trac 200

Drexler

Itävaltalainen Karl Drexler perusti metalliverstaansa vuonna 1922. Sodan jälkeen vuonna 1946 hän rakensi ensimmäisen traktorinsa. Drexlerin traktorit olivat nelivetoisia ja varustettu neljällä yhtä suurella, pienehköllä pyörällä ja hydraulisilla nelipyöräjarruilla. Drexler oli hinnaltaan kallis ja tuotanto jäi 85 kappaleeseen. Valmistus päättyi Drexlerin kuollessa vuonna 1960.

 

DT

DT-75
DT-75

Harkov- ja Volgograd-tehtaiden käyttämä mallimerkintä.

 

Ducly

Ducly oli ranskalaisen vuonna 1904 aloittaneen autonvalmistajan La Buiren vuonna 1954 esittelemä pieni telatraktori, joka oli suunniteltu viininviljelyyn. Moottori oli 16-hevosvoimainen diesel. Valmistus päättyi vuonna 1973.

 

Ducros

Ranskalaisyhtiö C. Ducros valmisti Algeriassa pientä telatraktoria, jonka käyttötarkoitus oli muiden vastaavien ranskalaistuotteiden tavoin viinin- ja hedelmänviljelyssä.

 

Dutra

DutraD4K
Dutra D4K

Unkarilainen HSCS otti vuonna 1960 käyttöön tuotemerkin Dutra (Dumper & tractor). Dutrat olivat tehokkaita, pitkäkeulaisia nelivetotraktoreja, mutta malliohjelmaan mahtuu myös 2-sylinteriset takavetoiset U-28 (28 hv) ja Dutra 2500 (36 hv), joka esiteltiin vuonna 1967. Nelivetotraktoreissa kaikki pyörät olivat yhtä suuria. Yleisin malli oli D4K-B, jossa oli 90- tai 100-hevosvoimainen 6-sylinterinen Csepel diesel. Dutraa vietiin myös moniin länsimaihin, mm. Ruotsiin noin 120 kappaletta. Vientimarkkinoilla käytettiin myös 100–125-hevosvoimaisia Perkinsin, Steyrin ja Scanian moottoreja. Dutran tuotanto päättyi vuonna 1973.

seuraava >